22 Mart 2014 Cumartesi

Twitter, Face ve Bilgi Kuryeliği..!


  Bilgiyi taşımak ile bilgiyi üretmek arasında ki fark nedir..?!

Entellektüel insan dünyaya ilişkin bilgi deposu gibidir.. her konuda bir bilgi sahibi olabilir.. ancak  entelektüel bilgi yaratamaz..!

Bilgi yaratmak, Aydınların, bilim adamlarının, sanatçıların ve halk arasında izan duygusunu kaybetmemiş bilge  kişilerin  işidir..!

Bilgili olmak var olanı bilmektir..  Bilge olmak yeni durumlar için bilgi üretmek ve öngörü sahibi olmaktır..!

Ülkemizde ki en büyük problemlerden birisi de bilgi üreten kişilerin azalmasıdır.. Ozanlarımız azalmış, şairlerimiz azalmış, bilim adamlarımız azalmış, aydınlarımız azalmış durumdadır.

 Bir ülkenin iktisadi olarak üretkenliği sadece ürettiği buğday, domates yahut araba değildir..!!

 İktisadi üretkenlik içinde sanat, teknoloji, bilgi üretkenliği de vardır.

 Örneğin Araplar petrol den dolayı çok paraya sahiptirler ama bilgi üretemedikleri için, petrol bittiğinde çölde deveye binmeye devam edeceklerdir..!! yada bilgi üretemedikleri için '' Arap baharı '' adı altında renkli devrimlerin konusu olmuşlardır..!!

Bilgi çağındayız lafını ağzından düşürmeyen entellektüellerimizin anlamadıkları konu bu dur..!!

Bilgiyi taşımak ayrı bir şeydir.. Bilgiyi üretmek ayrı bir şey..!!

Bilgi üretmek denince aklınıza sadece süper buluşlar yahut muhteşem fikirler gelmesin, günlük hayatta karşılaştığımız sorunlara düşünerek basit çözümler bulmak da bilgi üretmektir..

Bir ustanın bir makineyi farklı bir parça takarak tamir etmesi de bilgi üretmektir.. yahut bir ev kadınının yemek yaparken yeni bir lezzet üretmesi de bilgi üretmektir.

 Gezi parkında Politik mizah üretmekte bilgi üretmektir..!

Tehlike de iş te tam burada başlamaktadır..!!!!!!!!!

Bilgiyi üretenler ve bilgiye kuryelik yapanlar..!! Gençlerimiz erken büyümek istedikleri ve kimlik savaşı verdikleri için bilgi kuryeliğini bilgi üretmek zannetmektedir..!

 Sosyal medya bilgi kuryeliği yapanlarda kas alışkanlığına sebep olmakta.. gelen her bilgi doğru mu yanlış mı izana uygun mu diye düşünülmeden, paylaşılmaktadır.!

 Hal böyle olunca bilgi üreten merkezler, kitleleri yanlış bilgilerle çok rahat manipüle edebilmektedir.

Tekrar ediyorum ; Bilgiye kuryelik yapmak bilginin topluma hızlı yayılmasını sağlar.. ancak bilgi üretme yetisinden mahrumsanız.. sadece size sunulan bilgileri yayarsınız..?

Gezi parkındaki gençlerin Tayyipi yerden yere vururken, ülkedeki bu işe ortak diğer kurumlar hakkında tek bir slogan yazmaması yahut BOP hakkında iki çift laf etmemesi gibi..!!


 Gelişmiş ülkelerde bilgi üreten kişiler, ( GERÇEK..!! sanatçılar, Gerçek aydınlar,  Gerçek bilim adamları..!-yani sahteleri de var-) hem devlet hem de toplum tarafından korunmakta, bu kişilerin saygınlıkları yeni yetişen nesillere örnek olmakta ve yeni nesiller için cazip bir hedef haline getirilmektedir.

 Ülkemizde ise tam tersi..!

Ülke olarak gelişmek istiyorsak bilgi üreten insanlarımıza  (sanatçılara, bilim adamlarına, aydınlarımıza, halk arasında ki bilgelerimize) sahip çıkmak zorundayız.!

Çevrenizde bilgi üreten kaç kişi var..?!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.