4 Nisan 2015 Cumartesi

Seppuku...!!


 Çalıştığı köprü inşaatında sorumlu olduğu halat kopunca ( hiç kimse ölmediği ve yaralanmadığı halde ) onurunu kurtarmak için bir japon mühendis  Hara-kiri ( seppuku ) yaptı..!!

 Tarihi bir samuray filminde değil.. 2015 yılında Türkiye de oldu..!!

İlk aklımıza gelen, geleneklerine bağlı bir japon mühendisin utancını ortadan kaldırmak için bu yolu seçtiğiydi..!!!

 Oysa üstüne biraz düşünmek gerekir..!!

2. dünya savaşından sonra yıkılmış  japonya'nın çok hızlı büyümesinde ve bir teknoloji devi haline gelmesinde '' Klan '' lar şeklinde ki  şirket örgütlenmesi ve çalışma ahlakı en önemli etkenlerden birisidir..!!

Japon şirketlerinde çalışanlar bir '' klan '' ( aralarında kan bağı olmayan aşiret-aile ) üyesidir..!! ve eğer yüz kızartıcı bir suçu olmazsa ömür boyu iş garantisi verilir..!! eğer iş yerinde çalışırken başına bir kaza gelirse, şirket çalışanın ailesine iş verir, eğer çalışamayacak durumdaysa ( yaşlı-sakat ) ömür boyu bakar..!!

Eğer utanılacak bir suç işlemişse de bir daha hiç bir klan onu üye olarak almaz.. hiç bir yerde iş bulamaz..!! ve en ağır şekilde cezalandırılır...!!

Seppuku, kişinin kendi onurunu kurtarmak için yaptığı bir eylem değil, Kişinin ailesini kurtarmak için yaptığı bir eylemdir..!!!

Çünkü utanılacak bir iş yapan bireyin ailesi de lanetlenir..!! Bu suçun ağırlığına göre kuşaklar boyu sürecek bir lanette olabilir...!!

Seppuku yapan kişi, bu sayede ailesinin/çocuklarının onurunu kurtarır.. Onları yükümlülük altında bırakmaz...!!!

Yaptığı hatadan dolayı, özür dileyerek istifa etmekte böyle bir şeydir..!!

Hırsızlığı herkes tarafından bilinen bir dedenin mallarıyla zengin hayatı yaşayan çocuğun, çevresinden saygı görme ihtimali yoktur...!!!

Bizlerin  geleneklerinde utanılacak bir suç işleyen birey, bağlı olduğu tüm aileyi de utandırır..!!
Yada tam tersi, gurur duyulacak bir şey yaptığında, Bağlı olduğu tüm aileyi gururlandırır..!!

Bir Türk Dünya çapında önemli bir buluş yaptığında yada başarı gösterdiğinde.. yahut futbol takımımız dünya şampiyonu olduğunda.. bütün ülke gururlanır...!!
Yada tam tersi.. Dünya çapında bizi rezil eden bir eylem olduğunda, Tüm ülke olarak utanırız...!!

İş bu yüzden, utanılacak suçlar işleyen insanlar bilmelidir ki ; seppuku yahut özür dileyerek istifa etme sadece onların onurunu değil.. Ailelerininde onurunu kurtaracaktır..!!

Yada tam tersi.. buna müdahale etmeyen, bu suça ortak olan aile bireylerinin tamamı da aynı suçla toplum tarafından yargılanacaktır...!!! Hukukta 'bilmiyordum' hafifletici sebeptir, sizi cezadan kurtarmaz...!!

Lanetlendiniz..!! lanetiniz kuşaklar boyu sürecek..!!!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.