18 Nisan 2015 Cumartesi

Kral soytarıları...!!!



 Eski zamanlarda Kral soytarıları vardı.. ve herkesin düşündüğünün aksine kral soytarısının işi krala yalakalık yapıp, güldürmek, eğlendirmek değil.. Krala başkalarının söylemeye cesaret edemediği gerçekleri şakayla beraber söylemekti..!!

 Daha doğrusu akıllı Krallar soytarılarını bu işler için kullanırdı.. Çünkü elinde her imkanı olan kralın iyi vakit geçirmek için bir soytarıya ihtiyacı yoktur..!!

Aynı akıllı krallar, bazen istihbaratcılarına güvenmez, Halkın neler düşündüğünü anlamak için bazen de tebdili kıyafet sokağa çıkar, kendi gözleri ve kulaklarıyla bilgi toplardı..!!

Çünkü Akıllı Krallar yanlış bilgiyle doğru karar verilemeyeceğini BİLİRLERDİ..!

Günümüz dünyasında üst düzey yöneticiler ve liderlerin en büyük problemi etraflarının kuşatılmış olmasıdır..!!

Güvenlik kaygısından dolayı normal insanlar gibi vakit geçiremez durumdadırlar..!!
Sizin okuduklarınızı okuyamaz, sizin yediklerinizi yiyemez, sizin gördüklerinizi göremez durumdadırlar..!!

Bir kişi 10 sene denizcilerle yaşasın,, denizci olur.. denizci gibi düşünür davranır.. 10 sene köylülerle yaşasın,, köylü gibi düşünür davranır, köylü olur..!

10 sene boyunca üst düzey görev yapan bir kişi, tabandan halktan kopar.. saraylı olur..!!

Bu eksikliklerini kendilerine verilen raporlar ile yahut etraflarındaki danışman ve yardımcılar ile gidermeye çalışırlar..!! raporlar ve danışmanlar liderin göz kulağı olur..!!

Eğer danışmanlarınız yahut size verilen raporları hazırlayanlar size değilde başkalarına hizmet etmeye başlarsa size verilen bilgiler yanlış olur..!! sen onu kendi danışmanın zannedersin.. ama o başkasından daha yüksek bir maaş aldığı için  başkasının elemanı olmuştur..!!

Tıpkı karısı tarafından aldatılan adamın, yatakta yattığı kadını kendi karısı sanması gibi.. oysa o kadın başkasının karısı olmuştur.. adamın haberi bile yoktur..!!

Kişi niye aldatır, niye ihanet eder, niye casusluk yapar ( birden fazla sebep vardır ) bu başka bir yazı konusudur..!! bu günkü meselemiz.. ihanetin ve casusların gerçek hayatta var olduğudur..!!

 Ana muhalefet partileri yahut hükümet gibi siyasi oluşumların başındaki liderler zaman içinde tabanlarından koparlar.. tebdili kıyafet halk arasına çıkma şansları yoktur.. herkes yüzlerini tanır..!!
sokağa çıktıklarında kameralar, gazeteciler, korumalar, yalakalar tarafından kuşatılmışlardır..!!

Zamanları kalabalıklar içinde, açılışlarda, toplantılarda somut bir olay üzerinde çalışma yapmakla geçer..!! Arkasına yaslanıp ne oluyor nereye gidiyoruz diye düşünebileceği, okuyarak bilgisini artırabileceği zamanlar azdır..!! hatta yoktur.. gün herkes için 24 saattir..!!

( bırakın liderleri kendi hayatınıza bakın, siz ne kadar kontrol edebiliyorsunuz..!? okumaya, düşünmeye ne kadar boş vaktiniz kalıyor..!? diğer insanların hayatı hakkında sosyal medya dışında haber alabiliyor musunuz..!? )

10 yıl politika ile uğraşan birisi, politikacıların tüm hastalıklarını taşımaya başlar..!!
Politika deyince aklımıza ilk gelen yalan ve çıkar dengeleridir...!!
Kişi başlangıçta dürüst ve ilkeli bir insan olsa bile.. zaman içinde değişir..!!!!!! kendisi buna dirense bile etrafındaki çıkarcı ordusu lidere bu yönde baskı yapar.. üstü kapalı tehdit eder..!!

Günümüzde bir lider için en önemli şeylerden birisi de GERÇEK BİLGİYE ulaşabilmektir..!!
Bunu beceremezseniz çok  kötü bir seçim propagandası, ''alkışlıyoruz'' olarak size müthiş bir şey gibi yutturulur..!!!

İster bir şirkette yönetici olun, ister küçük bir ilçede başkan.. yukarıda sıraladığım sorunlar hemen her yerde göze çarpar..
tekrar edersek..
1- 10 sene bir koltukta kalırsanız, çevrenizdeki insanlara benzemeye, onlar gibi düşünüp davranmaya başlarsınız.. ( mesela işletme körlüğüne karşı tedbir olarak özel sektör en başarılı genel müdürünü bile en fazla beş sene o koltukta tutar.. çok başarılı ise kişiyi kaybetmek istemez holdingde başka bir görev verir.. ama mutlaka koltuktan alır. )
2- size yakın olduğunu düşündüğünüz kişiler size kasten ihanet ediyor olabilir..
3- etrafınızdaki soytarıları seçerken, size gerçekleri korkmadan söyleyebilecek kişileri yanınızdan uzaklaştırmayın.. çünkü bir liderin en çok ihtiyaç duyduğu şey gerçeklerdir..!!

YANLIŞ BİLGİYLE DOĞRU KARAR VEREMEZSİNİZ..!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.