19 Ekim 2014 Pazar

Beyaz yaka Sendromu..!! yada İntihar bir çözüm mü..!?


35 yaşında İntihar ederek yaşamına sona veren Mehmet Pişkin'in anısına...!

İntihar; isim, ( intihar:ın ) Arapça, Bir kimsenin toplumsal ve ruhsal nedenlerin etkisi ile kendi hayatına son vermesi. (TDK)

İntiharı tek bir başlık altında tanımlamak doğru değil sanırım. İntiharı nedenlerine göre  sınıflara ayırmak gerekir. ( intihar ettiği döneme kadar normal (!) birisi olarak yaşayan kişiler için..! )

a) Kendini cezalandırma..! ( CEZA İNTİHARI )
b) Yaşam sevincinin/amacının ortadan  kalkması ve yaşamanın gereksiz olduğunun düşünülmesi..! (UMUTSUZLUK İNTİHARI )
c) Kendini Tanrı'nın yerine koyma yada süper kahramanı oynama..! (GÜÇ İNTİHARI)
d) Seni sevdiklerini ama aynı zamanda mutsuzluğuna sebep olduklarını düşündüğün insanları cezalandırma..!! (İNTİKAM İNTİHARI )
e) Bulunduğun durumdan çıkamama ( ÇARESİZLİK İNTİHARI )

İntihar eyleminin gerçekleşmesine yukarıda ki nedenlerin biri yahut aynı anda hepsi de sebep olmuş olabilir. Yine de her intihar vakasının dominant ( belirgin/baskın) bir rengi vardır.

A- Ceza İntiharı ;  Kişinin sebep olduğu olayların sonucunda sevdiği insanlara verdiği zarar/mutsuzluk dan dolayı kendini sorumlu tutması.. buna sebep olan kişiyi ( yani kendini ) ölümle cezalandırması..!! (Ör: Batan iş adamları yahut ölümle sonuçlanan kazaların sebebi olma..)
  Çözüm;  Kişinin sebep olduğu olayla ilgili KENDİSİNİ AFFETMESİNİ sağlayacak yönde yapılacak sık konuşmalar.. Butterfly effect..! yani zamanda geriye yolculuk yapsan bazı şeyleri değiştirebilirsin.. ama belki  daha kötü sonuçlara ulaşabilirsin..!!

B- Umutsuzluk intiharı ; Kişinin Arzu ettiği sonuca ulaşamamasının yarattığı mutsuzluk. Herhangi bir şeye ( bir konu yahut bir insan ) konsantre olan ve bu amaç için yoğun çaba sarfeden birisinin istediği sonucu elde edemeyince yaşamaktan vazgeçmesi...!  (Ör. sevgiliden karşılık bulamama yahut üniversite sınavını kazanamama..! ) Hayatın amacı O, O da olmuyorsa yaşamanın anlamı yok duygusu.!
 Çözüm ; Kişiye yaşamın tek boyutlu olmadığının.. İKAME DUYGULARın ve AMAÇLARın da olduğunun anlatılması.. gösterilmesi..!! Hayatın diğer güzel yönlerinin gösterilmesi..!

C- Güç İntiharı ; Kişinin  bulunduğu çevresel ortalamanın üzerinde bir güzelliğe/zekaya sahip olması..!!!!! Başlangıçta bu avantajlara sahip olduğu için diğerlerine oranla kariyer basamaklarını hızlı çıkması..!! Bu sürecin içerisinde ulaşabileceği zevklerin tamamını tatması....!! ve yukarıya doğru tırmanan bu sonsuz sarmalda kişinin kapasitesinin sınırlarına gelmesi..!! Sahip olduğu hayatın/şeylerin sürekliliğini sürdürebilmek için kendinden tavizler vermesi..!! ( tavize örnek; müşteriye/amirine küfür etmek isterken aldığı eğitim ve amaç gereği gülümseyerek konuşmaya devam etmesi ve bunu uzun yıllar yapması )  ve taşınan bu yükün ( mükemmeli oynama- tanrıyı oynama-istersem yaparım, yükü ) ağır gelmesi..!! ve bir anda bu yükü omzundan atma..!

  Bu tür intihar vakalarını sirkte lobut çeviren cambazlara benzetebiliriz.. kişi her seferinde bir lobut fazla alarak gösterisini diğer insanlara sunar.. Alkış alır.. ve lobutların sayısını artırır.. alkış alır ve lobutların sayısını biraz daha artırır.. Lakin sayı arttıkça lobutları yere düşürmeden çevirmek zorlaşır.. sarfettiğin enerji artar.. yorgunluk hissin katlanır.. ve bir süre sonra sınırlarına gelirsin.. lobut çevirmekten yorulursun..  Bırakmak istersin ama fark edersin ki her bir lobut senin çevrende o zamana kadar yaptığın.. söylediğin.. değer verdiğin '' şey'' lerdir.. ve sen bıraksan da onlar seni bırakmayacaktır..!! kendini sorgulamaya başlarsın. Ne için dersin..! bu zamana kadar zaten hepsini tattığını düşündüğün zevklerin tekrarı için mi..!? seyrettiğin filmleri tekrar tekrar seyretmek için mi..!? Ve bir anda bırakırsın..! ve şovun finalinin de ayrıcalıklı olması için İntihar edersin..! çünkü sen diğerlerinin yapamadıklarını yaptın hep...!! basit bir fani gibi yaşlanıp ölümü bekleyemezsin..!! ölümün bile senin kararın olmalı.. çünkü sen Tanrısın..!!!
 ( bu tip intiharlara örnek dışarıdan çok başarılı gözüken iş adamları.. sanatçılar... uyuşturucuyla altın vuruş yapan pop starlar..)

Çözüm ; On-Off..!!!! Kendini Tanrı gibi gören kişileri etkilemek çok zordur..!! bu yüzden böyle bir kişiye yapabileceğiniz en büyük iyilik yukarıdaki yazıyı okutmaktır.. yada damdan düşen birileriyle zaman geçirmesini.. rakı içip sohbet etmesini sağlamaktır. ON-OFF.. yani yeniden başlangıç ayarlarına dönmek..  ne demek..!? onlar anlayacaktır..! On-Off.. kağıtların yeniden karılması.. belki başka bir Coğrafya da hayata devam edilmesi ama bu sefer hayatta neyin gerçekten değerli olduğunu deneyimleriyle öğrendiği için de eline aldığı lobutların bir yük olarak algılanmaması,,,,, olacaktır.!

D- İntikam intiharı ; Kişinin kendi hayatını değil kendisini seven insanların hayatını yaşaması..!! kendisini seven insanların yönlendirmesi/baskısı ile istemediği şeyleri yapması.. bir süre sonra da yapmaktan hoşlanmadığı yani kendini mutsuz eden şeylere başkaları (kişiyi seven )insanlar sebep olduğu için onlardan intikam alması..!! Onların en çok değer verdiği şeye.. yani kendisine zarar vermesi..!! ( örnek ; zengin aile çocuklarının intiharı )

Çözüm.. Kişileri ÖZGÜR bırakmak.. kendi istedikleri hayatı yaşamalarına izin vermek.. Onları bir hamur gibi görüp kendi istekleriniz doğrultusunda yoğurmaktan vazgeçmek..!!

E- Çaresizlik intiharı , kişinin içinde bulunduğu durumda acı çekmesi ve bu acıdan  kurtuluşunun sadece ölümle mümkün olacağını düşünmesi..! ( örnek ; feodal yapıda evli bir kadının kocasının şiddetinden dolayı acı çekmesi ve kurtuluş için  intihar etmesi- yahut tedavisi olmayan bir hastalıktan dolayı  çektiğin acıya son verme)
  Çözüm ; Hukuktan, devletten faydalanmak..!  Kişinin alternatif hayatını yaşayabilmesi yahut sorununa çözüm bulabilmesi için ona yardım etmek..!! belki para belki yeni bir kimlik vermek..!

SONUÇ ; İntihar yaşamın içinde var olan bir kavramdır..! pek çok kişinin yaşamının belli bir döneminde şakayla da karışık olsa düşündüğü.. aklına getirdiği bir duygudur.
 Çevremize dikkatli baktığımızda yukarıda sıralamaya çalıştığım maddeleri yaşayan pek çok insan görürsünüz.. Bu pek çok insanın topluca intihar :) etmemesinin sebebi yaşadıkları duygunun şiddetinin azlığındandır..!! çünkü her insanın içinde az da olsa intihara bir eğilim vardır..!!
İş bu yüzden semavi dinler, İntiharı büyük bir günah kabul eder..!! az rastlanan bir şey olsaydı semavi dinler bu konuya bu kadar önem vermezdi..!

'' Yaşam sunulmuş bir armağandır insana ''

** Her ne olduysa oldu.. biz seni affettik.. sende kendini affet!
** O çok değer verdiğin ''şey'' bugün ki yaşında ve konumunda senin için değerli.. 5 yıl sonra bugün yaşadığın duygulardan dolayı düşündüklerine güleceksin..!! ne kadar aptalmışım diyeceksin..!!
** Tanrı yada süper kahraman değilsin.. olamazsın..! sadece diğerlerine oranla daha şanslıydın.. hepsi bu. Bu kadar abartma :)
** İki yanlış bir doğru etmez..! seni sevenler yanlış yapmış olabilir.. ama seninki de yanlış..!! kaç kurtul.. istediğin hayatı yaşa.. kaçacak kadar cesaretin ve kendine güvenin yoksa.. seni sevenleri suçlama!!
** Bitmeyecek acı yoktur..!! her şeyin çaresi  vardır..!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.