16 Ocak 2015 Cuma

Frankestein..! Oportünizm..!? yada homo economicus..!??



  Homo economicus ; Kapitalist ekonominin temel varsayımıdır..!! kapitalist toplumda bireyler yaşadığı sürece kendi çıkarlarının maksimizasyonu yapar.. üreticilerin ve tüketicilerin davranışları bireysel faydalarını (kârlarını) artırmak yönündedir..!!!

 Oportünizm ; fırsatçılık, faydacılık olarak Türkçeye çevrilmekle birlikte, Marksist teoride
kısa vadeli çıkarlar için, uzun vadeli çıkarlarından vazgeçmek olarak kullanılır..!!

Günümüz Türkiye'sinde son 30 yılın en temel davranışı ; Homo economicus refleksi üzerinden yönlendirilen... Oportünizm'dir..!!

Aydınlarımız, devleti temsil eden ve yönetici konumunda olan yüksek memurlarımız.. bazen kendileri için (bilerek ihanet ) bazen de ülke için iyi olanın o an verdikleri karar olduğuna inanarak ( bilgi seviyeleri, stratejik akılları yetmediği için, bilmeyerek ) oportünist davranışlar içerisine girmiştir...!!

 Uzun vadeli plan yapamayan, günü kurtaran, öngörüsü düşük politikacılar, bürokratlar, aydınlar.. bu gün yaşadığımız sorunların temelidir..!!

 80 darbesi sonrasında 1989 da yıkılacak sosyalizm için, solculara karşı yeşil kuşak oluşturan ordu.. kendi yarattığı Frankestein'lar tarafından kışlaya hapsedilmiştir...!!

AKP yi kazan kazan mantığında iktidara getiren  Laik sermaye.. Kendi yarattıkları Frankestein'lar tarafından yok edilmek üzeredir..!!

Ortadoğu da çıkar hesabı yapan ABD ve Avrupa.. kendi yarattığı Frankestein'lar tarafından terör tehditi ile sarsılmaktatır...!!

Tarih felsefesi bilmemenin, faydayı sadece para olarak görmenin, stratejik akıl yoksunu olmanın oportünist davranmanın sonucu.. bu gün hepimizin hayatını etkileyen Frankestein'lardır...!!

  Devlet,  devlet adamlığını yaşam biçimi yapmış  adamlarla yönetilir...!!
  Devlet adamları, bugünü kurtarmak için.. koltuğunu kurtarmak için.. bir Ülkenin geleceğini harcamaz..!! O ülkede yaşayan milyonlarca insanın hayatını kanlı bir oyunda poker pulu yapıp, insanların hayatı üzerinden blöf yapmaz...!!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.