14 Eylül 2014 Pazar

Anonim Sanatcılara..!!

KADEH KALDIRIYORUM..!!

Ataol Behramoğlu'nun 1980 darbesi sonrasında yaptığı bir tespit vardır.

Der ki ; sanatı yasaklamak anlamsızdır..!!!!! çünkü sanat (üretilen ürün) kötüyse, insanlar tarafından benimsenmez ve zaman içinde kaybolup gidecektir..!! eğer üretilen sanat iyiyse ve toplum tarafından benimsenirse.. sen ne yaparsan yap onun yayılmasını engelleyemezsin.. gizli gizli.. kulaktan kulağa ...yayılır...!!!
Yani her koşulda sanatı yasaklamak anlamsızdır..!!

Demem şu ki ;
Sanatçı; yeni bir görüş... yeni bir düşünce.. yeni bir yöntem.. yeni bir tespit yapan kişidir...! yeni keşfettiği bir şeyi sanatın herhangi bir dalıyla anlatabilir..!! yahut eski bir düşünceyi yeni yöntemlerle anlatmayı deneyebilir..!!

İş bu yüzden sanatçılar toplumda ki en değerli kişilerdir.. çünkü sanat insanlığı ileri taşır... bilimin önünde yürür.. bilim adamlarının hayallerini genişletir.. ufuk açar..!!

''Deniz altında yirmi bin fersah'' yazıldığında henüz denizaltı icat edilmemişti..!! yahut 1984 romanı yazıldığında sokaklar kameralarla kontrol edilmiyordu..!!

Eğer bir bilgi güzel ve doğruysa topluma yayılır..!! ata sözleri gibi.. anonim türküler gibi..
Ve Biz biliriz ki.. her anonim sözünün bir mucidi vardır..!! o sözü ilk defa yaratan bir kişi vardır..!! isimlerini bilmemize gerek yoktur..!! ruhları bizimledir..!!!

Tüm anonim sözlerin, şiirlerin, türkülerin, yaratıcılarını anıyor ve onlara kadeh kaldırıyorum..!!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.